Regnbågskassen är en succé med dubbla teman och tydlig funktion

Kasse i vikbar rPET i regnbågens färger med Svenska kyrkan/Uppåkra församlings logotyp.
Regnbågskassens dubbla teman och tydliga funktion har gjort succé hos såväl medlemmar som andra som kommer i kontakt med Uppåkra församling.
Bord på julmarknad med regnbågskassar och annat informationsmaterial i förgrunden och personer med banderoller som det står Svenska kyrkan på i bakgrunden samt folksamling på julmarknad.
Regnbågskassen skapar många tillfällen till intressanta samtal. Här delas den ut till besökare på julmarknaden på Jakriborg. Foto: Tanja Kamensky
R

Regnbågskassen är en succé med sina dubbla teman och tydliga funktion och har blivit en populär gåva till såväl medlemmar som andra som kommer i kontakt med i Uppåkra församlings verksamheter.

Uppåkra församling tillhör Lunds stift och ligger i Staffanstorps kommun i sydvästra Skåne. Församlingen omfattar även Hjärup och sträcker sig från Jakriborg och Flackarp till Knästorp, Tottarp, Särslöv, Görslöv och Mölleberga. Församlingen erbjuder olika typer av aktiviteter som musik, barn- och ungdomsgrupper, caféverksamhet, samtalsgrupper och pilgrimsvandringar för medlemmarna. 

DIGITALTRYCKTA KASSAR I rPET

Profilkassar har producerat vikbara rPET-kassar till Uppåkra församling. Kassen är digitaltryckt med regnbågsmotiv samt Uppåkra församlings logotyp på utsidan. Kassen är producerad av 100% återvunnen PET och är lätt och smidig att ta med sig, vilket gör den till ett hållbart alternativ till vanliga plastpåsar. 

Vi har talat med kyrkoherden Tanja Kamensky som också är initiativtagare till regnbågskassen.

Hur uppkom idén med regnbågskassen?
– Vi ville ha något att ge bort till våra medlemmar och andra som kom i kontakt med våra verksamheter som skulle vara bra ur miljösynpunkt och ha en tydlig funktion. Först var vi inne på att vi skulle ha tygpåsar till frukt och grönt, men efter ett antal vändor med er landade vi i att göra en vikbar kasse i regnbågens färger. 

Hur används regnbågskassen?
– Vi använder den i flera olika sammanhang. Exempelvis är det stor inflyttning i Staffanstorps kommun och det byggs mycket nya bostäder. Vi skickar regnbågskassen tillsammans med ett välkomstbrev till alla nyinflyttade som är medlemmar i Svenska kyrkan. Vi har även delat ut den till besökarna på julmarknaderna i Jakriborg, vid kyrkovalet, samt i andra delar av verksamheten. 

Hur har kassen tagits emot?
– Kassen har både ett budskap och en funktion. För oss har regnbågskassen dubbla teman. Betydelsen från Gamla testamentet är att regnbågen finns som ett tecken på samhörigheten mellan Gud och skapelsen. I dagens samhälle har regnbågen kommit att stå för mångfald och allas lika värde. För oss i Svenska kyrkan finns inget vi och dem, utan alla är lika mycket värda. Regnbågskassen är ett sätt för oss att sticka ut hakan och stå för de värderingarna i en tid när acceptansen för olikheter blir allt mindre. Det är också ett sätt för församlingen att synas och göra sig känd för invånarna.

Har ni fått några negativa reaktioner?
– Ibland ser man att vissa höjer på ögonbrynen, men vi har faktiskt bara fått positiv respons! Vi får dessutom igång många bra samtal kring de här frågorna när vi delar ut kassarna. Nu börjar snart våra kassar faktiskt att ta slut, vilket tyder på att det har varit en populär gåva.

Varför valde ni till slut att göra en vikbar kasse?
– Framför allt för att de är så praktiska, lätta och tar lite plats, vilket gör att de alltid finns med i handväskan. När jag bodde i Paris så fanns liknande kassar att köpa i mataffären. Eftersom jag alltid hade några i handväskan, så behövde jag inte köpa nya kassar varje gång jag handlade. 

Regnbågskassen har även skapat ett intresse i andra församlingar. Berätta mer!
– En kollega i Kävlinge hörde av sig till mig och frågade om de fick kopiera vår idé med regnbågskassen och det var ju bara roligt att de också tyckte att den var så bra att de ville göra en egen.

 

För oss på Profilkassar är det roligt att ha fått vara delaktiga i skapandet av en uppskattad produkt med ett budskap som ligger oss varmt om hjärtat och hoppas att vi får fortsatt förtroende från Uppåkra församling till att göra en ny omgång kassar. 

Är du nyfiken på våra digitaltryckta kassar i vikbar rPET till din verksamhet? Kontakta oss via telefon på 042-453 25 42 eller via mejl på hej@profilkassar.se, så hjälper vi dig med din unika kasse.

Relaterade länkar:

Uppåkra församling

Vikbar rPET

Recommended Posts