Profilkassars mål är att alla kassar ska vara av återvunnet material

En person sitter på huk på en strand i soluppgången och plockar upp en PET-flaska från marken.
Genom att återvinna och återanvända plasten kan vi rädda våra hav och i förlängningen även oss själva.
P

Plast är ett mångsidigt material som fick sitt genombrott i mitten av 1900-talet. Plastanvändningen har just på grund av materialets egenskaper stadigt ökat med 9% per år globalt. Men, det viktigaste är kanske inte vad vi kan göra med plasten, utan vad vi gör med den sen. Profilkassars mål är att alla kassar ska vara av återvunnet material och vi kan redan nu erbjuda det i majoriteten av våra produkter.

Häromdagen släppte WWF en ny rapport som sammanfattat drygt 2500 forskningsstudier och därmed är en av de mest omfattande hittills. Denna skrämmande rapport beräknar att utsläppen av plast i haven förväntas att fyrdubblas till 2050, där bland annat farliga gränsvärden för mikroplaster i Medelhavet, Östkinesiska havet, Gula havet och Arktis riskerar att överskridas. 

PLASTANVÄNDNINGEN FÖRVÄNTAS FÖRDUBBLAS TILL 2040

Globalt konsumeras 300 miljoner ton plast per år och den förväntas fördubblas till 600 miljoner ton till 2040. Varje år dumpas ca 11 miljoner av dessa ton plastskräp rätt ut i haven, varav det mesta av det kommer ifrån land och den siffran förväntas alltså fyrdubblas till 2050. Detta påverkar över 2000 arter negativt och sätter hela ekosystem under hård press.

WWFs MÅL ÄR 100% ÅTERVINNING & ÅTERANVÄNDNING

Men hur ska man då tänka kring plasten? Den finns ju överallt och inte minst i de kassar som vi på Profilkassar tillverkar… Av plastens råvaror kommer ca 99% från olja vilket också benämns som jungfrulig plast. Inger Näslund som är senior havsexpert på WWF säger i deras pressrelease att “Vi måste minska produktion och konsumtion av jungfrulig plast och få en 100-procentig återvinning och återanvändning av plastavfallet senast 2030”. 

PLASTSKRÄP I HAVEN – ETT GLOBALT PROBLEM

Plastskräp i haven är ett globalt problem som kräver att vi samarbetar, inte bara mellan länder, utan även mellan organisationer, företag och regioner. WWF:s mål är att 100% av all plast ska återvinnas senast 2030. Och de är inte ensamma i att vilja få till en världsomspännande förändring. Kravet om att börja förhandla om ett globalt avtal stöds av 150 länder nu när FNs miljöförsamling möts i slutet av februari 2022.

SVERIGE ÅTERVINNER 40% AV PLASTEN

Men, det gäller väl inte oss i Sverige där vi är så bra på att sortera och återvinna? tänker kanske någon. Enligt forskningsinstitutet RISE så återvinns endast 40% av den plast som tillverkas i Sverige. Plast kan återvinnas upp till sju gånger, men endast 17% återanvänds medan resten bränns. Detta beror på att plasten har väldigt olika egenskaper som gör det svårt att återanvända den. Det pågår dock forskning inom området på RISE för att öka andelen plast som återanvänds på olika sätt.

ÅTERVUNNEN PLAST KRÄVER MINDRE ENERGI

Även om plast på många sätt är problematiskt är det på grund av sina egenskaper ett fantastiskt mångsidigt material. Det är ett lätt och slitstarkt material som både tål och ska användas många gånger. Vid tillverkning av exempelvis återvunnen vikbar rPET går det åt 60-85% mindre energi än vid tillverkning av ny polyester. När man återanvänder plasten minskar dessutom påfrestningen på landskapet än om man använder jungfrulig olja, vilket innebär att 65% mindre koldioxid släpps ut jämfört med den jungfruliga oljan som släpper ut 27,2 kg CO2 eq.

ÄR DET BÄTTRE MED BOMULL?

Många tänker kanske i detta läget att det är bättre med en bomullskasse och ja, om man enbart ser till plastskräp i haven är det med största sannolikhet det. Men bomull har andra problem. Det går exempelvis åt ca 3000-20000 liter vatten per kilo tyg vid produktion av bomull och den produceras huvudsakligen i länder där vattentillgången är begränsad. Dessutom måste en bomullskasse användas över 130 gånger för att den inte ska ha förbrukat mer energi än den sparat in. Motsvarande siffra för exempelvis återvunnen polyester, även kallat rPET, är 30-40 gånger. 

PROFILKASSARS MÅL ÄR 100% ÅTERVUNNET MATERIAL

Idag återvinns endast 9% av allt plastskräp globalt och resten hamnar antingen i naturen eller bränns upp. Profilkassars mål är att vara en del av lösningen på problemet genom att erbjuda alla våra kassar i återvunnet material. Redan idag erbjuder vi PP-woven, vikbar rPET och laminerad rPET i 100% återvunnet material, medan vi kan erbjuda biologiskt nedbrytbar nonwoven för den som önskar ett fossilfritt alternativ. Och ju fler gånger du sedan använder din kasse, desto bättre är det för vår planet. Våra kassar i återvunnet material går dessutom att återvinna när de är utslitna och då kan de bli nya kassar, eller kanske något helt annat.

För den som ändå vill undvika plast erbjuder vi även kassar i flera olika material som till exempel bomull, bambu, jute och papper. På Profilkassar strävar vi alltid efter att hitta det alternativ som passar bäst för just din kasse, samtidigt som det genererar så lite avtryck på vårt klimat och vår miljö som möjligt oavsett om det gäller produktens produktion, frakt eller livslängd. Kontakta oss via telefon på 042-453 25 42 eller via mejl på hej@profilkassar.se.

Källor:

WWFs rapport

WWFs upprop

WWFs pressmeddelande

Forskningsinstitutet RISE

Earth hero

Greener fabrics

Singh, A. K., Bedi, R., & Kaith, B. S. (2021). Composite materials based on recycled polyethylene terephthalate and their properties – A comprehensive review. Composites Part B, 219.

The Sustainable Business Group

Palacios-Mateo, C., van der Meer, Y., & Seide, G. (2021). Analysis of the polyester clothing value chain to identify key intervention points for sustainability. ENVIRONMENTAL SCIENCES EUROPE, 33(1), 2.

Recommended Posts