V

Vi får ofta förfrågan på en miljövänlig kasse. Men vad definierar en miljökasse? Det är inte bara kassens material som avgör detta utan aspekter som storlek, produktion och återvinning. Profilkassar arbetar med de flesta materialen tillgängliga för flergångskassar eftersom olika ändamål kräver olika egenskaper.

MATERIAL
Tillverkningsprocessen av materialet har stor betydelse. Bomull, som är ett naturmaterial och uppskattas av många, kräver mycket resurser vid odling och förädling. Nonwoven och PP-woven som är gjort av polypropen (en typ av plast) har ursprung av fossila bränslen men kräver lite resurser vid framställning. Papp finns i flera olika varianter som nygjort, FSC-märkt och återvunnet papper. Även Nonwoven och polyester finns som återvunna alternativ, dvs rPET, och är då gjorda av 100% återvunna PET-flaskor.

STORLEK
Huvudsyftet med att ta fram en flergångskasse är just det, att den skall kunna användas om och om igen. För att säkerställa att detta görs är det viktigt att kassen har en användbar storlek. En storlek som uppskattas av mottagaren och lockar till flera olika användningsområden och brukas om och om igen.

ÅTERVINNING
Äntligen uppmärksammas den ofattbara mängd av använda plastpåsar och förpackningar som driver omkring i haven och fyller vår jord. I Sverige har vi ett relativt bra återvinningssystem vilket saknas i många andra länder. Även om våra flergångskassar kan användas i flera år kommer det ofta en dag då det är dags att ta farväl av favoritkassen. Genom att sopsortera kassen korrekt kan den återvinnas för att sedan bli en annan produkt. Glöm därför inte att informera dina kunder om hur de skall sopsortera kassen.

SLUTSATS
En bra kasse är en kasse som används flera gånger. En kasse som är användbar och slitstark. Att ta fram en flergångskasse som slutanvändaren inte finner något användningsområde för är således slöseri både med pengar och ogynnsamt för miljön. Vill man göra så lite miljöavtryck som möjligt bör man välja en som är gjord av plast (nonwoven, PP-woven eller polyester) eller återvunnen plast (rPET). Cirkeln skall dock slutas genom att man återvinner kassen när den är uttjänad.

Det har gjorts en hel del studier i detta
ämnet och några av dem kan ni läsa här:

> Studie gjord i Danmark
> Studie gjord i Storbritannien

Recommended Posts