Profilkassar är bästa lösningen när skatt på plastpåsar införs

A

Att handla frukt och grönt kommer från och med den 1 mars att bli dyrare. Inte på grund av varorna i sig – utan för att en plastpåseskatt då börjar gälla i Sverige. Det innebär stora konsekvenser för svenska handlare, men också nya möjligheter.

Från och med mars 2020 förändras förutsättningarna för alla företag där plastkassar är en del av verksamheten. Regeringens beslut om att införa skatt på plastpåsar innebär rent konkret att plastbärkassar beskattas med tre kronor. Små frukt- och gröntpåsar beskattas med 30 öre om volymen inte överstiger sju liter. Med andra ord: att se över vilka påsar som ska inkluderas i verksamheten är viktigare än någonsin tidigare.

PLASTKASSAR FÖRBJUDS HELT?
Bakgrunden till den svenska skatten på frukt- och gröntpåsar är att EU 2015 beslutade att medlemsstaterna ska reducera förbrukningen av plastbärkassar till 40 tunna plastpåsar per person och år senast 2025. Samtidigt arbetar branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel med att alla plastförpackningar ska vara återvinningsbara fram till 2022. Till 2030 finns ännu ett mål om att de ska vara gjorda av återvunnen plast eller förnyelsebart material. Sverige är ett av de länder i Västeuropa som är i framkant gällande hantering av plastkassar, men på andra platser i världen går nationer ännu hårdare fram. Exempelvis har Kina gått så långt att plastkassar helt ska förbjudas i större städer under 2020 och inom 2022 ska landet inte sälja plastpåsar över huvud taget.

HÅLLBARHET I FOKUS
Ta nyss nämnda frukt- och gröntpåsar som ett exempel. Vilka alternativ finns det när kunderna ska handla hem sina potatisar, apelsiner och äpplen? Ett aktuell produkt hos Profilkassar är den återanvändningsbara frukt- och gröntpåsen. Tillverkad av återvunna PET-flaskor och sydd med dubbelsöm som gör den hållbar i alla avseenden. Påsen finns i olika storlekar kan naturligtvis profileras med ett företags logotype. Aktuella frukt- och grönt påse kan även göras i bomull (100% oblekt).

MILJÖPERSPEKTIVET
Frukt- och gröntpåsen som Profilkassar kan erbjuda är betydligt mer komplex än en standardplastpåse. Inte minst går det att anpassa designen. Rent praktiskt är den dessutom bättre på flera sätt – inte bara ur ett miljöperspektiv. Den klarar tyngre lass, det är enkelt att se genom påsen och det finns en vävd etikett där man kan fästa självscanningslappen. Istället för att knyta ihop en plastpåse får kunden stänga påsen med en snörstopp, enkelt för såväl unga som gamla att hantera.
Läs mer HÄR.

Mer information on plastskatten:

> SVT – Allt du behöver veta om plastskatten

Recommended Posts